Formørkelsen – et sjældent fænomen
For første gang i længere tid falder en “blå måne”, en “blodmåne” og en “supermåne” sammen. Det er helt præcist 36 år siden sidst, nemlig den 31. december 1982. Den næste kommer i 2037, næsten samtidig med, at Pluto går ind i Fiskenes tegn. Derfor bliver den næste den astrologisk set mest interessante.
Månen bevæger sig i en akse om Jorden, der gør, at dens afstand til Jorden varierer. I de ti procent af tiden, hvor den er tættest på Jorden, kaldes den en supermåne.
Desuden vil der være tale om en blå måne, som vi har beskrevet et par gange her på bloggen gennem tiden. Dette fænomen skyldes, at der er tale om to fuldmåner i én og samme kalendermåned.
Der er desuden tale om en total måneformørkelse, også kaldet en blodmåne. Ordet dækker over, at Månen passerer mellem Solen og Jorden og derfor får et rødligt skær.
På Bornholm kan man i eftermiddag se fænomenet i 34 minutter. Men det er unægtelig mere spændende på den anden side af Atlanterhavet. Fænomenet er ikke set på den vestlige halvkugle siden midten af 1800-tallet.
Australien og dele af Asien får den bedste udsigt, at formørkelsen falder i nattetimerne, så Månen er synlig under hele formørkelsen.