1
Tycho Brahes magiske verden Stjernerne, kongerne, basilisken og hemmelige selskaber Af OVE VON SPAETH
* Tycho Brahes ’magiske verden’ findes i en ofte tilsidesat del af vores kulturhistorie. Hvad gik galt for Brahe, pioneren for al moderne videnskab? Bag nogle særlige træk i hans samfund og i tidsånden skal oversete spor opsøges. Ud over historiske forhold der er ret veludforskede, var der stadig et traditionsgrundlag med rødder tilbage i det gamle Babylon og Egypten.
* Tycho Brahes livs også mysteriebetonede drama begyndte, da danskernes konge Frederik II 1576 indsatte ham som kongelig astrolog og rådgiver – og han fik det største honorar, som nogensinde er blevet betalt til en forsker. Efter at Christian IV blev konge, blev betingelserne drastisk ændret. Årsagen er mystisk og baseret på mindre seriøse beskyldninger. Der syntes også hemmelige selskaber involveret. Brahe flygtede til udlandet og døde af en gådefuld årsag.
* Tycho Brahe er en af de mest betydningsfulde personligheder i vores historie. Denne geniale forsker revolutionerede i løbet af 21 år mere end 1000 års astronomisk viden, samt udvidede for første gang og helt afgørende vores verdensbillede. Han skabte også verdens første forskningscenter og internationalt videnskabsforum. Han præsenterede videnskabeligt en kæmpe udvidelse stik imod traditionens univers’ stærkt begrænsede verdensrum.
* Bogen søger at give indsigt i en særlig del af den datidige verdens ”eksotiske” emner, der farvede tidsånden netop også i Tycho Brahes livsforløb. Senere forskere fik problemet, at to videnskabelig set uforenelige former for stjerneviden – astronomi og astrologi – var begge hos samme person, Tycho Brahe. Astrologiens kunst var realitet for mange konger og fyrster og fik afgjort en politisk rolle – denne bog kan nu præsentere interessant dokumentation. Som astrologisk rådgiver for flere af Europas fyrstehuse havde Tycho Brahe uvurderlig viden om deres hemmeligheder. Ikke ufarligt, da han kort før sin død blev kejser Rudolf II’s rådgiver.
Opinion: ”… Emnerne er jo også med temaer, der ikke ofte er bragt i forbindelse med den ellers omfattende Tycho Brahe-forskning. Teksterne kommer her ind på emner, der kan betragtes
som kontroversielle. Men det er interessant og ofte relevant at prøve at se på disse dele af
Brahes liv og forskning med helt nye indfaldsvinkler. Mange fine og overraskende billeder…” – Jens Vellev, – Lektor ved Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi, Aarhus Universitet, (bl.a. leder af projektet med åbningen af Tycho Brahes grav i Prag)
2
” Astrologiens tradition hos renæssancens intelligentsia. – Længe afviste senere tiders forskning, at den videnskabelige revolutions fædre: Tycho Brahe, Johannes Kepler og Galileo Galilei – alle praktiserede astrologi. Disse pionerer gjorde det for ikke bare deres indtjening, men også for dem selv og familien. Tycho Brahes astrologiske praksis strakte sig langt ind i europæiske fyrstehuse. ”
” Brahes astrologi og den svenske konges propaganda. – Tycho Brahes astrologiske forudsigelser ved opdagelse af supernovaen i 1572 beskrev han i sin bog med detaljer og årstal, der senere synes at vise stor lighed med 30-årskrigen i Centraleuropa. Efter krigen startede i 1618, udkom hundredevis af tryksager, der berømmede hans forudsigelser. Bl.a. et genoptryk på engelsk, oversat fra Tycho Brahes latinske tekst nu sponseret af Sveriges kong Gustav II Adolf, der ønskede at stå som den af Brahe varslede ’fyrste fra nord’, der vil gribe stærkt ind i Centraleuropa. ”
” Tycho Brahe bragte revolutionerende ny viden om verden og universet. – Brahe opfandt og praktiserede moderne videnskabs teknik og metodologi, empirisk forskning. Der var mange fjender imod det nye verdensbillede fra den geniale pioner, og flere sådanne træk kan påvises. ”
” Den videnskabelige revolution og et fjendskab. – I samtiden var Brahe og andre ofte forfulgt både politisk, og fordi han dyrkede den såkaldte hermetiske kunst, alkymi. Dertil på grund af at han ved sin videnskabeligt underbyggede teori om et nyt verdensrum med kæmpe udvidelse af hidtidig opfattelse af et begrænset univers, samt hans ligeså videnskabeligt funderede nye for- ståelse af planetsystemets struktur, der for visse planeter kom nær Copernicus’ teori.” ” Kodesprog. – I renæssancen medførte forfølgelse af anderledes tænkende inden for religion og politik, at datidens lærde – heriblandt Tycho Brahe – måtte ofte skjule vigtige dele af deres viden og meddele sig i kodesprog. Ny viden samt hermetisme-ideer kunne være stærkt farligt: Copernicus’ teori blev lyst i band, og ligeledes syntes ny ’farlig’ viden en vigtig med-årsag, da Tycho Brahe måtte i praksis gå i landflygtighed og Galileo var tvunget i husarrest i sin sidste tid.”
” Shakespeare om Tycho Brahe. – På den tid florerede hemmelige selskaber med deres mystik. Shakespeare skrev også om mysteriespil, således i ”A Midsummernight’s Dream”. Shakespeare kendes som betegnelse for den forfatter, som har skrevet verdens mest publicerede skuespil og tekster, og i disse kan der også afdækkes astrologiske træk og mysteriehandlinger. Et særligt lag i Shakespeare-værkerne viser den gådefulde forfatters forståelse for Brahe og hans nye videnskab.
” Alkymiens verden og astrologi. – Europas første virkeligt store videnskabsmænd såsom Tycho Brahe, Galileo, Johannes Kepler, Cassini, og Newton var ved siden af astrologi også ofte optaget af alkymi. Tycho Brahe skrev i sin selvbiografi, at han har brugt lige så megen tid på stjerner som på alkymi, som han kaldte ‘den jordiske astronomi’ – alkymiens videnskabskunst. ”
” Basilisk i Brahes dato for Uraniborg og I Flamsteeds for Greenwich Observatory. – Da Tycho Brahe lagde grundstenen til Uraniborg, havde han opstillet horoskop for at finde det gunstigste tidspunkt. Herom fortæller Brahe, det var 8. august 1576 ved solopgang. – Englands Astronomer Royal, John Flamsteed, en stor beundrer af Brahe, lod 100 år senere Greenwich Observatoriets grundsten-horoskop datere ved helt at efterligne Brahes 100 år ældre horoskop for Uraniborg. ”
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Om forfatteren. – Historiker, forsker og forfatter, OVE VON SPAETH, er kendt for sin omfattende bog- serie om den historiske Moses i det gamle Egypten – og for talrige ny-orienterende værker med solid basis i historiske og astronomiske studier. – Han er yderligere internationalt anerkendt for opstilling af metode, der for første gang daterer verdens ældste stjernekort uhyre præcist og med væsentlige bidrag til kronologien under Egyptens 18. dynasti. – (Se også www.moses-egypt.net )
maj
09